Užitná plocha nemovitosti je jedním z nejdůležitějších ukazatelů, které ovlivňují její cenu, komfort a funkčnost. Užitná plocha je definována jako součet podlahových ploch všech místností a prostor, které slouží k bydlení nebo k provozování činnosti v nemovitosti. Užitná plocha nezahrnuje plochy, které jsou určeny k jiným účelům, jako...

Až 25 % lidí, kteří vloni získali hypoteční úvěr, by jej letos už nedostali. Proč? Banky v Česku i na Slovensku zpřísňují podmínky. Proč? Obávají se tzv. přehřátí trhu. Jinými slovy hrozí fakt, že lidé by ztratili schopnost hypotéku splácen, banka by byla nucena si nemovitost "vzít" a tím by se spustil velký problém.

Jistě, každý chce za svou nemovitosti dostat maximum, pokud ji prodává. Praxe je ovšem taková, že naše představa o získané částce bývá často nereálná. Co to způsobuje?

Hypoteční úvěr je často jedinou formou zadlužení, kterou je většina lidí ochotna přijmout. V současné době se hypotéky pohybují na historickém minimu a jsou velmi levné. Vždyť úroková sazba již prolomila magickou hranici 2 % a dohodnout si úrok kolem 1,7 % není žádný problém. Tím se hypotéky staly dostupné téměř pro každého a hodně lidí toho...

Majitelé nemovitostí měli dlouhá léta zažitý fakt, že v případě prodeje svého podílu jej musí nabídnout spoluvlastníkům. To platilo, už ale neplatí, ale platit zase bude.